vitaminy vely

Ovulace tě učí komunikovat celou bytostí. Využij její kouzlo naplno!


Ovulace v sobě stále nese energii z předešlé, velmi aktivní fáze cyklu, ale v ženské mysli a těle dochází k velkým změnám. Když se naladíš na své tělo, všimneš si ovulace téměř okamžitě. Najednou se tvá aktivita zaměřuje na jiné lidi. Ráda se směješ, stále více flirtuješ, dotýkáš se lidí a komunikace ti jde lépe než kdykoli předtím.

Nesmíme zapomínat ani na ty ženky, pro které je příchod ovulace spojen s bolestmi. Pro ně dochází k výraznému narušení běžných dnů, ale chybí v něm předání, které je třeba při menstruaci. Komplikace během ovulace máme tendenci zadupat do země a dále pracovat a žít naplno. Měla by sis však dovolit být taková, jako právě jsi. Celý cyklus je dokonale navržený přírodní mechanismus, který ti pomáhá dosahovat vytoužených cílů. A ty přece nejsou jen v práci!

Posílená ženskost

Ovulace se někdy nazývá také fází projevu. A muži by určitě hromadně souhlasili s tvrzením, že ženy rády mluví. Samozřejmě, ve skutečnosti jsou mezi námi tiché i smlouvavé bytosti, ale během fáze projevu vystoupí do popředí verbální i neverbální komunikace. Hrdě se neseš, jsi schopna zatancovat si před zrcadlem a celým tělem i tónem hlasu dáváš najevo svou otevřenost vůči ostatním. Pokud jsi během menstruace pochybovala o tom, že máš ve světě nějaké místo, tak během ovulace zmizí všechny pochybnosti. Na scénu přichází sebevědomí!

Není načechrané jako páv, jen přiměřené, povzbuzuje tě, abychom ses dokázala pochlubit a ocenit své vlastní úspěchy, dobré stránky a svou vlastní krásu. Pokud s tím nemáš problém během celého měsíce, blahopřejeme. Mnoho žen se však potýká s vědomím vlastní hodnoty. A když je během ovulace konečně tento problém smeten ze stolu, máš chuť a energii komunikovat se svým okolím. Protože máš pocit, že stojíme za to. Že je zajímá, co chceš říct. Že jsi pro lidi kolem tebe dost dobrá.

Hravost a bezstarostnost

Problémy nezmizí, ale na několik dní budou mít úplně jiné místo ve tvém žebříčku hodnot. Během fáze projevu se zajímáme o druhé a proto budou prioritní problémy týkající se emocí našich milovaných. Pokud jsou tvé vztahy v pořádku, tak jsi hravá, bezstarostná, spontánní a veselá, a nad pracovními nebo jinými praktickými problémy máš mnohem větší nadhled.

Využij toto naladění a vytvoř si ve své rodině pohodu. Dopřej všem něhu, které máš nyní k rozdávání. Máš nějaké nedořešené spory nebo nevyprávěné třenice? Právě teď se ti bude o těchto záležitostech komunikovat nejsnáze. Dokážeš totiž jasně a srozumitelně formulovat své myšlenky. Navíc jsi velmi empatická a pokud si iv jiných fázích bereš všechno příliš osobně, nyní jsi schopna rozlišit v komunikaci drobné nuance a uvědomit si, že ne všechno, co někdo řekne, je myšleno jako útok na tebe. Jsi obzvlášť otevřená kompromisem a velmi flexibilní. Tyto vlastnosti ti umožňují pomáhat i jiným lidem při jejich sporech a hledat mírová řešení.

vitaminy vely


Toužíš vědět, v jaké fázi menstruačního cyklu se tvé tělo nachází právě teď? Udělej si krátký kvíz a dozvíš se víc.



Ovulace a tvůj partner

Sexuální touha se během ovulace u mnoha žen výrazně zvyšuje, ale není tomu tak u všech au některých dokonce klesá. Ať už patříš do kterékoli skupiny, nezapomínej na své potřeby. V této fázi menstruačního cyklu se měníme na pečlivé a oddané matky a milenky. Proto je pro nás obtížné úplně se nerozdat. Cíleně mysli i sama na sebe a vyhraď si čas o samotě, jen se svými myšlenkami. Je totiž snadné přečerpat zdroje své energie.

Druhá oblast, kterou potřebuješ v tomto období měsíce zvládnout, je vnímání vlastní sebehodnoty. Během ovulace dostávají ženy více komplimentů. Děje se to zejména proto, že sebevědomý postoj je přitažlivý, a jak jsme již zmínili, během ovulace tvé sebevědomí přirozeně stoupá. Nespoléhej se pouze na komplimenty zvenčí. Oceň se i sama, protože kdyby tvá hodnota měla záviset na vrtochech vnějšího světa, byla by velmi nestálá.[1]


Výživa v ovulační fázi

Období ovulace je jakýmsi malým létem, teplým obdobím, o čemž svědčí i zvýšení bazální tělesné teploty těla po ovulaci. Proto je toto období velmi vhodné ke konzumaci syrové zeleniny, která tělo přirozeně osvěžuje a ochlazuje. Ta zároveň i dodá potřebnou vlákninu pro správnou funkci střev a prožívání prospěšných bakterií, které v nich žijí. V tomto období totiž vtěle kolují vysoké hladiny estrogenu, jehož nadbytek se může projevit například ve formě akné. Bojovat proti nedokonalostem pleti můžeš i díky šťavnatým vitamínům be admired™. Je však vhodné vsadit na potravu, která pomáhá metabolizovat nadbytky estrogebu, jako je právě zelenina s vysokým obsahem vlákniny, která prodlouží dobu průchodu potravin traktem a poskytne tak tělu dostatek času na zpracování a vyloučení nadbytku tohoto hormonu.

vitaminy vely

Vyloženě vhodná je zejména brukvovitá zelenina, jako například brokolice, růžičková kapusta, či zelí, protože obsahují látku dindolylmetan, který je metabolitem I3C (indol-3-karbinol), která pomáhá chránit před rakovinou prsu, jejíž vznik je spojen s dlouhodobými nadbytky estrogenu v těle. Na pár dní během tohoto období si můžeš vyzkoušet i „raw stravu“ (syrovou stravu) či vyzkoušet nové recepty na různé zelené smoothie slistovou zeleninou či chlorelou. Čerstvé ovoce je v tomto období vynikající, osvěží, dodá potřebný cukr, antioxidanty a ochladí tělo. Z obilnin je vhodná zejména kukuřice či quinoa.

Je možné, že tělo, které se cítí příliš teplo, ať už po těžkém, smaženém, tučném nebo slaném jídle, ať při nedostatku tekutin nebo nervozitě, projeví chuť na sladké. Určitě si dopřej, ale vsaď na zdravé sladké – čerstvé šťavnaté datle, hořká čokoláda, kokosové lupínky apodobně. Ovšem nezapomínej na pořádnou rehydrataci, tělo totiž v tomto období potřebuje mnohem více vody.

Během fáze ovulace je vhodné přijímat vitamín A, který podporuje plodnost. Vhodné jsou i antioxidačně působící vitamíny C a E. Zinek je potřebný pro uvolnění vajíčka zfolikulů a pomáhá kpravidelnosti cyklu. Tak jako i během jiných fází cyklu, i nyní je vhodné doplňovat vitamíny skupiny B, zejména vitamíny B5 a B6.

Sport v období ovulace

Ovulace přináší tělu množství energie, které pokud se nevypálí například sportem, tak tělo zbytečně přehřívá. Toto období je tedy mimořádně vhodné pro intenzivní intervalová cvičení, jízdu na kole, hot jógu, které pomohou tělu vypotit ztěla všechno ven. Po cvičení je však důležité myslet a rehydrataci těla adoplnění vypocených elektrolytů.[2]

S blížící se menstruací se tvému ​​mozku daří přirozeně meditovat. Objevuje se stále více chvil, kdy uvolněně rozjímáš nad životem jako takovým, nad vším, co tě přesahuje. Rizikem je příliš egocentrické uvažování, které může spustit lavinu sebezničujících myšlenek a vzpomínek na všechny negativní a nezvládnuté události. Přečti si více o PMS a fázi kreativity ZDE.


[1]Zdroj: GRAYOVÁ, Miranda. 2015. Cyklická žena. Citadella, 2015. 259 s. ISBN 978-80-89628-76-6.

[2]Výživová doporučení: PharmDR. Veronika Sivová Phd.