vitaminy vely

Menstruace jako dar: Nauč se naplno využít toto období


Období menstruace je nazýváno také fází rozjímání a přináší s sebou příležitost katarze. Ztratit během menstruace vše, co s sebou táhneme na cestě životem a začít sebe, lidi kolem i samotný svět vnímat novým způsobem – to je přece skutečný zázrak! Příchod menstruace je pro některé ženy jen dalším běžným dnem. Jiné však hltají pilulky, přikládají si na břicho láhve s horkou vodou a bojují s nevolností a závratěmi. Fyzicky náročný nástup menstruace z ní často činí strašáka, kvůli kterému můžeš přehlížet svou vzrušující schopnost vnímat svět novým způsobem.

Tlaky okolí

I když jde o čas, kdy můžeš zažívat hlubokou vnitřní transformaci, málokdy si na to dovolíš mít prostor. Pracovní, rodinné a společenské povinnosti totiž nepočkají. Raději si dopřeješ silnou kávu, sladkou čokoládu, nebo se mezi poradami vypláčeš na toaletě. Neubližuj si takhle. Čas fáze rozjímání je časem oddechu. Později, v dalších fázích, budeš čerpat právě z těch sil, které nyní potřebuješ doplnit. Pokud se naladíš na svůj cyklus a dokážeš ho respektovat, zvládneš vše důležité a budeš mít v sobě sílu tvořit harmonický svět. Během menstruace to znamená mimo jiné zvolnit pracovní tempo, nechat domácí práce na manželovi a dětech a klidně si dopřát zdravé jídlo z restaurace nebo donášky.

Oddech je klíčový

Po několika měsících sledování průběhu svého menstruačního cyklu budeš přesně vědět, jak v kterou dobu reaguješ, jaký je tvůj výkon a kolik energie obvykle máš. Proto si dokážeš naplánovat také období menstruace tak, aby ti nedělala problém tělesná a mentální únava. Nebudeš tak motivovaná, jako například v dynamické fázi, a nebude lehké přijít na to, co v dané chvíli potřebuješ. Jednoduchým příkladem je stravování. Tvé chutě budou preferovat sladká a těžká jídla, ačkoli by tvé tělo potřebovalo spíše lehkou zeleninovou stravu, aby mělo dostatek energie na své čištění.

V ideálním případě si vytvoříš prostor pro jakousi menstruační hibernaci nebo zimní spánek. Vzdálíš se od jiných lidí, nedohodneš si meetingy, a i doma se budeš snažit vyhýbat se dlouhé komunikaci, která by mohla vést k nedorozuměním. Připrav si své klidné hnízdečko, ve kterém počkáš, než se energie zase nevrátí. Dopřej si relaxační hudbu, koupel (ano, i během menstruace, dokonce vám pomůže uvolnit křeče), zdravé jídlo a to nejdůležitější – spánek. Hodně, hodně regenerace během spánku.

vitaminy vely


Seberozvoj ve fázi rozjímání

Zatím jsme o menstruaci mluvili jako o čase, kdy by sis měla dopřát hodně odpočinku, a tak trochu i samoty. Pokud máš strach, že se z tebe stává nějaký odlida, neoddávej se tomuto strachu. Tato fáze tě má naučit přijímat své JÁ takové, jaké právě je. Uvědom si, co právě teď potřebuješ a nesnaž se silou vůle podávat výkony a být superženou. Nebojuj sama se sebou a nebojuj s přírodou. Všimni si, že pokud si dopřeješ klid – a tím máme na mysli úplný klid, bez rozptýlení jako jsou sociální sítě a televize – tvé myšlenky se volně rozběhnou k těm nejdůležitějším tématům, která v sobě zatím nemáš dořešená. Máš možnost bilancovat, uzavřít předchozí měsíc, přehodnotit, na čem chceš pracovat v tom následujícím, který pro tebe právě začíná.

Dovol si uvolnit pouta nesmyslných povinností. Přemýšlej nad svými celoživotními cíli. Jaká skutečně jsi? Jednáš v souladu se svým JÁ? Během fáze rozjímání přijdeš s lehkostí na to, jak vyřešit různé situace ve svém životě, protože jsi nejvíce napojena na své nitro a na své podvědomí. Dokážeš přijmout věci takové, jaké jsou, protože se nacházíš ve stavu přirozené meditace – a to zcela bez námahy. Během fáze rozjímání je tvým nejdůležitějším úkolem akceptovat se. Dopředu si naplánuj odpočinek a doslova se přestaň hýbat a rozjímej. Pokud byla pro tebe menstruace prokletím, tak se časem naučíš užívat si ji.[1]

Výživa během menstruace

Jelikož menstruace je pro tvé tělo velmi intenzivním procesem, v dietě je třeba zaměřit se na příjem potravin, které mu dodají dostatek živin, jídlo by tedy mělo být bohaté a výživné. Tělo si však potřebuje odpočinout, a proto by měla být strava lehce stravitelná, abychom mu ušetřili co nejvíce práce. Proto by mělo být jídlo vždy vařené a do vaření by se měla přidávat vhodná koření, která pomohou rozehřát trávicí oheň a rozehřejí tělo (zázvor, kurkuma, kumín, ale ne pálivé koření). Vhodnými v tomto období jsou polévky, kašovitá jídla či jídla na šťávě, která dodají tělu potřebné tekutiny. Příjem cukrů v tomto období je možné snížit na minimum, obilovinám je proto vhodné se vyhnout a případně zvolit jen pohanku, která má nejen potřebný nízký glykemický index, ale také se snadno tráví a tělo zahřeje. V tomto období je vhodná keto strava či paleo strava.

Je třeba přijímat zejména dostatek proteinů a zdravých tuků, dopřej si proto tučné ryby, maso ze zvěřiny a přidej do stravy alespoň půlku avokáda denně. Vhodné je vařit například na ghee (přepuštěné máslo) a zařadit do stravy například houby či mořské plody. Je třeba vyhýbat se potravinám, které metabolizují estrogen, protože ten je v tomto období na své přirozeně nejnižší hladině. Takovými estrogen metabolizující potravinami je zejména syrová zelenina (zejména ta listová), saláty a podobně. Proto se v rámci zeleniny zaměřte na konzumaci vždy tepelně upravené zeleniny a bohatou na minerály, jako je vařená kapusta (výborná pro obsah vápníku), vařený špenát, či červená řepa (obsah železa). Vyhýbej se zelenině s vysokým obsahem cukru. Navíc mořské řasy jako kelp či nori mohou pomoci opětovně remineralizovat tělo železem a zinkem. Z ovoce je vhodné zejména takové, které obsahuje dostatek vlákniny, má nízký obsah cukru a tělo zásobí antioxidanty – ideální jsou tedy maliny, borůvky, či jahody.



Toužíš zjistit v jaké fázi menstruačního cyklu se tvé tělo nachází právě teď? Udělej si krátký kvíz a dozvíš se víc.

 

Tělu je třeba doplnit živiny, které jsou potřebné pro tvorbu krve, protože ji ztrácíš, když tvé tělo vylučuje výstelku dělohy. Vhodné je soustředit se na doplnění železa a vitaminu B12, který najdeš ve šťavnatém komplexu vitamínů pro doplnění energie be ambitious™. Při užívání železa je vhodné užít také vitamín C, ten totiž zvyšuje vstřebávání železa trávicího traktu. Doplnění zinkem může pomoci snížit křeče při menstruaci a zároveň pomáhá i při akné, které často menstruaci doprovází. Proti křečím působí i hořčík, který zároveň pomáhá i při mentálním napětí a nervozitě.

Spolu s hořčíkem je vhodné doplnit i vitamín B6, který dopomáhá uvolnění křečí a zabraňuje i nadprodukci séba, vedoucímu k akné. Pro uklidnění a doplnění potřebných zdravých tuků je vhodné doplňovat omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které se nacházejí v rybím oleji. Vhodné je doplňovat i vitamín D3, pomáhá udržet dobrou náladu, ovlivňuje totiž i produkci dopaminu a souvisí i s hladinou serotoninu a ovlivňuje imunitní, nervový systém a zároveň pomáhá spolu stabilizovat hladinu cukru v krvi. Určitě se vyhni smaženým těžkým jídlům, příliš sladkým jídlům, přesoleným a pálivým jídlům. Pamatuj na to, že jídlo by mělo být výživné, lehce stravitelné a šťavnaté. Vhodné je snížit jednorázové porce jídla a raději zvýšit počet jídel během dne.

Sport během menstruace

Během menstruace je tvoje energie na svých přirozeně nejnižších hladinách, proto je naprosto normální alespoň v prvních třech dnech dát si od sportu či třeba i od jógy odpočinek. Později, když se energie začne opět vracet, je vhodné zaměřit se na lehčí cvičení, jako je chůze, jemná jóga (yin jóga) či pilates. Během menstruace je vhodné vyhnout se inverzním polohám, aby nenarušily potřebný dolů směřující tok menstruační krve.[2]

Odborníci na lidskou duši by možná nesouhlasili, ale mezi ženami vládne názor, že dynamická fáze (následující po skončení menstruace) cyklu je ta nejlepší. Je to jako úžasný dar od dobré sudičky, po jehož rozbalení se změníš na přadeno energie a chceš doslova změnit svět. Přečti si o dynamické fázi více ZDE.


[1] Zdroj: GRAYOVÁ, Miranda. 2015. Cyklická žena. Citadella, 2015. 259 s. ISBN 978-80-89628-76-6.
[2] Výživová doporučení: PharmDR. Veronika Sivová Phd.